Een slapend solidariteitsfonds van circa 10.000 euro, ooit in 1992 opgericht voor de aankoop van een spraakcomputer, is weer geactiveerd. Het wordt nu aangewend voor sociale doelen binnen de schoolmuren van de vijf scholen die Sint-Laureins rijk is. 

Johan Francque en Carlos Bogaert zijn de twee nog resterende oprichters van een tot nog toe slapend solidariteitsfonds. Zij hebben sinds kort het fonds, destijds opgericht mede onder impuls van wijlen Higan Holderbeke, nieuw leven ingeblazen. 
“Onze kas dateert uit 1992” vertelt het duo. “Destijds werd het fonds opgericht om een stemcomputer aan te schaffen voor Nico Verstraete, een jongen uit onze gemeente. Er werd een actie onder de plaatselijke bevolking opgezet wat resulteerde in een pot van ruim 400.000 frank.” 
De computer werd aangekocht terwijl ook nog een tweede project in Bassevelde op steun mocht rekenen. De rest van het geld ging op een spaarrekening. “We zochten al lang naar een bestemming voor deze centen ( zo’n 6.630 euro red. )” klinkt het. “Toen we hoorden dat sommige gezinnen het op school niet altijd gemakkelijk hebben om de facturen te betalen hadden we meteen een doel gevonden. Elke school in groot Sint-Laureins krijgt een cheque van 250 euro met het verzoek de centen op een sociale manier te besteden ten gunste van de leerlingen. 

Kruiskenshoeve

Naast de scholen mag ook de Kruiskenshoeve rekenen op een cheque. Het duo vond politieman Steven Bekaert bereid mee in het project te stappen. Samen willen ze in de toekomst via tal van acties het fonds opnieuw actief maken. “We plannen zelfs activiteiten om ons solidariteitsfonds opnieuw te doen aangroeien” besluiten beide mannen. Robert Accou van de Kruiskenshoeve mocht zijn cheque alvast in ontvangst nemen. (LK)

 

Johan Francque (L) en Carlos Bogaert (R) overhandigen hun eerste cheque van 250 euro aan Robert Accou (midden) van de Kruiskenshoeve.(Foto © Emiel Tack)